Tietotekniikan startup-yritykset Suomessa

IT eli tietotekniikan ala on yksi kasvavista aloista maailmassa, eikä mikään ihmekään, koska lähes kaikki yritykset, valtiot sekä yksityishenkilöt tarvitsevat tietotekniikkaan pohjautuvia alustoja elääkseen sekä työskennelläkseen. Elämästä ilman tietotekniikkaa on turha haaveilla, ellei sitten haaveile erakkona elämisestä keskellä metsää.

Startup, tai suomennettuna kasvuyritys, tarkoittaa nuorta ja aloittelevaa yritystä, joka tähtää suureen kasvuun muutaman tulevan vuoden sisällä. Tyypillistä startup-yrityksille on innovatiivinen tuote, joka on vielä keskeneräinen ja vaatii kehitystä.

Suomen lupaavimmat startupit ovat IT-alalla

Suomessa startup-yrityksiä perustetaan noin 5000 vuodessa mutta vain muutama prosentti, noin 100 startup-yritystä ovat toivoa antavia eli mahdollisesti tulevat tuottamaan tulevaisuudessa, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, ETLA:n tutkimuksen mukaan.

Vuonna 2016 ETLA oli nostanut 79 startup-yritystä lupaavien yritysten joukkoon, sen perusteella, että pääomasijoittajat olivat niistä kiinnostuneita. Näistä suurin osa oli IT- yrityksiä. Näille mahdollisesti menestyville yrityksille yhteistä oli jo alusta asti tuottava idea sekä ajatushautomoissa toimiminen. Angel.co sivusto pitää yllä maailmanlaajuista tietokantaa startupeista sekä mahdollisuuksista työllistyä niissä. Hakusanoilla “startup” ja “finland” löytyy sivustolta 150 hakua. Kun hakua täsmentää hakusanoilla “games” “e-commerce”, “enterprise software” sekä “mobile” löytyy sivulta 91 osumaa, eli suurinosa Angel.co sivustolle kirjatuista suomalaisista yrityksistä edustavat jollain tasolla tietotekniikan alaa. “The Hottest Startups in Finland” eli kuumimmat startupit suomessa- sivusto valitsee yrityksen näkyvyyden perusteella joka kuukausi 100 ‘kuuminta’ startuppia. Heidän listaa tutkimalla ei käy epäselväksi mitkä yritykset ovat kuuminta hottia tällä hetkellä, lyhyesti sanottuna IT-ala. Listalta löytyy yrityksiä kuten Varjo, Ukko.fi, Wolt… Ei siis ole ihmekään että ulkomaille suunnattu This is Finland 2019-2020 –lehti nosti suomalaisen osaamisen eli tietotekniikan startup-yritykset isoksi teemaksi julkaisussaan. Lehti nosti myös tieto ja viestintätekniikan ulkomaalaisille suositeltujen sijoituskohteiden joukkoon.

Vihaisten lintujen jalanjäljissä

 

Maailmanlaajuiset suomalaiset peli-ilmiöt kuten Rovion Angry Birds, sekä Supercellin Clash of Clans ovat avanneet latua niin peli kuin tietotekniikka-alan startupeille Suomessa. Ne ovat nostaneet startup-yrittäjyyden moderniksi ja näyttäneet että suomalaisetkin voivat menestyä maailmalla. Supercell onkin ainoa startup, joka on saanut nimikkeen “yksisarvinen” eli on tuottanut alle kymmenessä vuodessa yli miljardin markkina-arvon. Kiitos kuuluu sadoille tuhansille latauksille ja pelaajille ympäri maailmaa. Suomen startup buumista kertovat myös kansainväliset Slush messut, jotka järjestetään Helsingissä joka vuosi. Tapahtuma kerää yhteen tietotekniikka- ja kasvuyrityksiä ja on ainoa laatuaan Euroopassa, ellei koko maailmassa. Suomessa on myönteinen sekä avoin ilmapiiri perustaa startup, eikä yrityksen rekisteröinti netissä vie montaakaan minuuttia. Suomi tarjoaa jopa startup viisumeita, niille jotka haluavat tulla Suomeen perustamaan oman yrityksen. Tapahtuma on järjestetty myös Shanghaissa, Singaporissa sekä Tokiossa. Rahoitusta Startupeille saa Business Finlandilta, joka antaa rahoitus- ja kansainvälistymispalveluita. Heidän vuosibudjetista jopa kaksi kolmannesta menee erilaisten yritysten ja innovaatioiden rahoittamiseen. Startup-yritysten vaikutuksista kansantalouteen, ei ole varmaa tietoa. ETLA:n perustavanlaatuinen tutkimus kansantaloudesta ja startupeista tuo esille sen, että kansantaloudelle startupit alkavat tuottamaan voittoa vasta muutamien vuosien jälkeen. Kuitenkin tiedossa on, että IT-aloille perustetut startupit ovat yleensä tuottavimmat. Lisätietoa aiheesta löytyy kirjasta ‘Startupit kansantaloudessa”.

Vihaisten lintujen jalanjäljissä

Suomen vientituote onkin ollut teknillinen osaaminen jo hyvin pitkään, jo ennen kuin Startupit nousivat suosituiksi. Vielä omaa startuppia pohtivien kannattaa nyt jos koskaan takoa kun rauta on kuumaa, koska eihän sitä tiedä milloin startup buumi tulee laskemaan. Loppujen lopuksi yksi asia on varma, Suomesta löytyy kovaa ja raakaa tietotekniikan osaamista.

 

© 2021 Yrittäjän Navigaattori