Rikastuminen on mahdollista, mutta se ei tapahdu itsekseen

Moni meistä haaveilee rikastumisesta ja esimerkiksi lottovoitosta, mutta kuinka moni oikeasti tekee jotain tavoitteensa eteen? Lottovoitosta haaveilemisen sijaan voit vaikuttaa paljonkin omaan talouteesi ja tulevaisuuteesi, kunhan vain päätät ryhtyä tuumasta toimeen.

Vuonna 1998 Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen kirjoitti kirjan ”Vaurastuminen, varteenotettava vaihtoehto” ja totesi, että Suomessa on mahdollista rikastua lottoamalla, naimalla rahaa, myymällä yrityksen tai sijoittamalla. Kirjassaan hän suositteli viimeistä vaihtoehtoa. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja Suomi on täynnä mitä hienoimpia menestystarinoita ja uusia mahdollisuuksia.

Unohda sukanvarteen säästäminen

Aivan väärässä Puttonen ei sijoitusneuvoineen kuitenkaan ollut. Säästämällä ei nykyään miljonääriksi pääse, vaikka säästäminen on yleisin neuvo jota ihmisille taloudenpidosta jaetaan. Vaikka et haaveilisikaan suurista rikkauksista vaan kaipaat vain hyvää toimeentuloa ja haluat, että sinulla on säästössä jotain pahan päivän varalle, on sijoittaminen yleensä aina järkevämpää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita välttämättä riskien ottamista, sillä sijoitusmahdollisuuksia on hyvinkin erilaisia ja niistä kannattaa valita juuri itselle sopiva.

Rahan säästäminen tai sijoittaminen helpottuu huomattavasti, jos laitat automaattisesti palkasta valitsemasi osan siirtymään toiselle tilille. Tällöin et edes huomaa rahan katoamista ja pienistäkin summista kertyy ajan myötä muhkeita potteja. Jos pidät rahat käyttötililläsi, alkavat ne helposti houkuttaa. Lisäksi säästötilillä korko on nykyään nollassa prosentissa, joten rahojen pitäminen turhaan kyseisellä tilillä ei todellakaan ole järkevää.

Suunnittele itse oma tulevaisuutesi

Usein ajattelemme, että rikastuminen tai köyhänä pysyminen on jotain mikä tapahtuu meille itsestä riippumatta. Business Insiderin haastattelemat miljonäärit muistuttavat, että tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Heidän mukaansa rikastuminen alkaa oman ajatteluprosessin muuttamisesta ja tämän rikkaat ihmiset tietävät. Pohdi siis tarkasti minkälaisen tulevaisuuden itsellesi haluat ja ota aktiivisesti askelia siihen suuntaan.

On äärimmäisen tärkeää sijoittaa omaan tulevaisuuteensa. Tämä ei tarkoita rahan, vaan ajan ja energian sijoittamista. Joka päivä kannattaa yrittää löytää aikaa ainakin noin puoli tuntia siihen, että keräät tietoa, joka auttaa sinua etenemään siihen suuntaan mihin haluat. Lue artikkeleita tai kirjoja, kuuntele podcasteja tai etsi itsellesi mentori. Tärkeintä on, että tiedät itse mihin olet matkalla. Jos olet kiinnostunut sijoittamisesta, tutustu rohkeasti eri sijoitusmalleihin ja kysy tarvittaessa neuvoa. Mikäli viihdyt paremmin kasinomaailmassa, opettele säännöt ja aloita harjoittelu aluksi esimerkiksi online-pelien parissa, kunnes huomaat hallitsevasi eri pelit ja tienaavasi rahaa.  Kiinteistösijoittajan täytyy tehdä pohjatyöt hyvin ja esimerkiksi remonttitaidoista voi olla hyötyä asuntoja kunnostettaessa. Kaikki on mahdollista, mutta kaikki vaatii sen, että aloitat jostain.

Tätä helpottaa se, että asetat itsellesi selkeän tavoitteen ja teet suunnitelman tavoitteen saavuttamiseksi. Mikäli tavoite tuntuu kaukaiselta, kannattaa asettaa myös välietappeja, joiden saavuttaminen motivoi puskemaan eteenpäin. Mikäli tavoite on ammatillinen, ota selvää missä sinun täytyy kehittyä jotta saavuttaisit tavoitteesi ja mistä saat tähän apua. Mikäli tavoite on rikastuminen, voit aivan samalla tavoin luoda suunnitelman sen saavuttamiseksi.

Kurota tähtiin, älä puunlatvaan

Jos haluat menestyä tai rikastua, sinun täytyy tähdätä korkealle. Vanha sanonta siitä, että se ei pelaa joka pelkää, pitää tässäkin paikkansa. Rikastuminen ja menestyksen saavuttaminen on täysin mahdollista, mutta ilman vaivannäköä tai uskallusta se ei tule. Muutenhan kaikki olisivat rikkaita. Jos siis tavoitteenasi on rikastuminen, älä aseta itsellesi liian pientä tavoitetta. Maailmassa riittää rahaa, joten miksi et tähtäisi miljoonan sijasta kymmeneen miljoonaan?

Menestyneet yrittäjät muistuttavat, että ainakin heidän kohdallaan rikkaudet ovat tulleet intohimoisesti työskentelemällä. Yrittämiseen ei kannata lähteä rahanhimosta, sillä työpäivät venyvät pitkiksi ja epämukavuutta on pakko sietää. Näitä miehiä onkin ajanut eteenpäin vahva halua tehdä jotain paremmin kuin muut.  Tässäkin pätee kuitenkin sama viisaus siitä, että hengailemalla samalla tavalla ajattelevien kanssa oppii itsekin lisää ja menestys on todennäköisempää. Jos yrityksestä haluaa miljoonabisneksen, sen täytyy kasvaa.

Menestyksen mahdollistaa kasvu

Kasvun idea pätee oikeastaan kaikessa menestyksessä ja rikastumisessa. Sijoittajan täytyy säästää suurempia summia sijoittaakseen enemmän ja sitä myöten tienatakseen enemmän. Pokerinpelaajien täytyy jossain vaiheessa uskaltautua pelaamaan suuremmilla panoksilla mikäli he haluavat ottaa osaa todellisiin rahapeleihin. Molemmissa pätee kuitenkin sama viisaus omien rajojen tuntemisesta. Panoksia ei tule koskaan asettaa oman kipurajan yli ja kannattaa opetella lopettamaan kun on voitolla. Huonona peli-iltana tai huonona sijoitusaikana voi arviointivirheen korjata myös miinuksella ollessaan, mutta tällöin kannattaa vetäytyä hetkeksi miettimään seuraavaa liikettä. Tappiot kuuluvat asiaan eivätkä tunnu maailmanlopulta, kun sijoitettavan summan on arvioinut itselleen sopivaksi.

Yrittäjän ei puolestaan kannata lannistua esimerkiksi konkurssista. Kyseessä on saattanut olla elämäsi paras oppitunti ja uusien taitojesi avulla seuraava kerta voi päättyä hyvinkin eri tavalla. Yllättävän monen äärimmäisen menestyneen yrittäjän historiasta löytyy konkurssi. Menestyjiä heistä on tullut siksi, että he ovat uskaltaneet yrittää uudelleen, oppien lisää kaiken aikaa.

Löydä rinnallesi oikeat ihmiset

Mikä ikinä tavoitteesi onkaan, on tutkitusti erittäin hyödyllistä tavoitteiden täyttymisen kannalta mikäli vietät mahdollisimman paljon aikaa ihailemiesi ihmisten kanssa. Samallla saat heiltä tukea ja itsellesi lisää uskoa unelmiisi. Kun olet päivittäin yhteydessä fiksujen ja luovien ihmisten kanssa, muuttuvat teidän kaikkien voimavarat aiempaa suuremmiksi. Hyvä porukka on enemmän kuin osiensa summa. Tällä on väliä myös sen kannalta, minkä kuvan annat itsestäsi. Ihminen yhdistetään usein samoihin ihmisiin, joiden kanssa hän viettää aikaansa.

Haastattelussa menestyneet suomalaiset yrittäjät Kim Väisänen ja Marho Saxberg kertovat, mitä heidän tiellensä on mahtunut kun he ovat kivunneet kohti rikkauksia ja menestystä. Molemmat korostavat, että myös Suomessa on nykyään mahdollista perustaa miljardien arvoinen globaali yritys jos vain saa mukaan tarpeeksi lahjakkaita ihmisiä.

© 2021 Yrittäjän Navigaattori