Mark Zuckerberg – ohjelmistosuunnittelun ihmelapsi

Mark Elliot Zuckerberg tunnetaan Facebookin perustajana ja hän toimii edelleen yhtiön toimitusjohtajana. Zuckerberg on maailman nuorin miljardööri ja oli vuonna 2012 maailman 35. rikkain ihminen. Time-lehti listasi vuonna 2008 Zuckerbergin maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon ja valitsi tämän vuoden henkilöksi vuonna 2010.

Zuckerberg syntyi vuonna 1984 New Yorkissa. Hänet kasvatettiin juutalaiseksi, mutta nykyään hän on todennut olevansa ateisti. Zuckerberg menestyi nuorena hyvin koulussa ja siirtyi lukioaikana yksityiseen eliittikouluun, jossa hän voitti palkintoja matematiikassa, astronomiassa ja fysiikassa. Yliopistohakemuksessaan Zuckerberg ilmoitti osaavansa lukea ja kirjoittaa ranskaa, hepreaa, latinaa ja muinaiskreikkaa.

Zuckerberg oppi ohjelmoinnin perusteet isältään 1990-luvulla ja myöhemmin hänelle palkattiin yksityiseksi opettajaksi ohjelmistosuunnittelija David Newman, joka kutsuu Zuckerbergia ihmelapseksi ja sanoo, että tämän edellä oli vaikea pysyä. Zuckerberg kehitti jo nuorena ohjelmiston jonka hän nimesi ”ZuckNetiksi” ja jonka avulla tietokoneet pystyivät saamaan yhteyden toisiinsa.

Zuckerberg jatkoi aktiivisesti ohjelmien kehittämistä opiskellessaan Harvardissa. Ennen Facebookia hän suunnitteli ohjelman nimeltä Facemash, jonka tarkoituksena oli antaa opiskelijoille mahdollisuus valita parhaimman näköinen opiskelija pisteyttämällä tämä toisen kuvan kanssa. Sivusto saavutti viikonlopun aika suuren suosion ja maanantaina yliopisto sulki sen, sillä sivuston kasvava liikenne esti opiskelijoiden pääsyn yliopiston sivuille. Facemash sai osakseen paljon kritiikkiä yliopiston lehdessä, jossa se leimattiin täysin asiattomaksi. Zuckerberg esitti julkisen anteeksipyynnön.

Facebookin ensimmäinen versio, Thefacebook, julkaistiin helmikuussa 2004. Zuckerberg kehitti sivuston opiskelukavereidensa Eduardo Saverin, Andrew McCollumin, Dustin Moskovitzin ja Chris Hughesin kanssa. Kuusi päivää julkaisun jälkeen Harvardin opiskelijat Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss ja Divya Narendra syyttivät Zuckerbergia siitä, että tämä oli luvatta käyttänyt heidän toista projektia varten esittelemiään ideoita Facebookin kehittämisessä. He valittivat asiasta Harvard Crimson -lehdelle, joka aloitti asiaa koskevan tutkinnan ja myöhemmin nostivat Zuckerbergia vastaan kanteen, joka päättyi sovitteluun. Muutenkin Facebook keräsi kasvaessaan myös negatiivista huomiota, sillä Zuckerberg oli osallisena useissa oikeudenkäynneissä muita perustajajäseniä vastaan heidän vaatiessaan osuuttaan Facebookista.

zuk2

Aluksi Facebook oli tarkoitettu vain Harvardin opiskelijoiden käyttöön, mutta Zuckerberg päätti levittää sen myös muihin yksityisiin yliopistoihin. Facebookin suosio kasvoi hurjaa vauhtia. Zuckerberg jätti Harvardin toisena opiskeluvuotenaan keskittyäkseen täysin projektin loppuun viemiseen. Hän muutti Palo Altoon Kaliforniaan ja vuokrasi ystäviensä kanssa sieltä pienen talon, joka toimi heidän toimistonaan. He kieltäytyivät tarjouksista huolimatta myymään Facebookia suurille yrityksille. Vuonna 2007 Zuckerberg selitti ratkaisua sanomalla, että hänelle ja hänen kollegoilleen kyse ei ole rahasta vaan he todella haluavat luoda avoimen tiedonvälityskanavan ihmisille, eikä ajatus mediayritysten osallistumisesta houkuttele heitä. Vuonna 2010 Zuckerberg kertoi Wired-lehdelle, että hänen missionsa on tehdä maailmasta avoimempi. Facebookin miljardin käyttäjän raja ylittyi vuonna 2012.

Zuckerberg jatkaa start up -yritysten tukemista ja kannattaa edelleen avointa tiedonvaihtoa. Hän sijoitti salaisen summan mm. Diasporaan, joka on avoimen lähdekoodin hajautettu yhteisöpalvelu. Lisäksi hän on tukenut mm. julkisia koululaitoksia ja koulutukseen keskittyviä start upeja.

zuk3

Zuckerberg on naimissa Priscilla Chanin kanssa. Pari tapasi ensimmäisenä opiskeluvuotenaan Harvardissa ja alkoivat seurustella vuonna 2003.  Chan opiskeli lääketiedettä ja valmistui myöhemmin UCLA-yliopistosta. Syyskuussa 2010 Zuckerberg kutsui Chanin asumaan vuokrataloonsa Palo Altoon ja kaksi vuotta myöhemmin pari avioitui talon takapihalla. Chanilla oli avioliiton alussa useita keskenmenoja, mutta parin ensimmäinen tytär synty vuonna 2015. Tyttären synnyttyä  Zuckerberg päätti perustaa hyväntekeväisyysjärjestön, jolle hän vaimoineen lahjoittaa elämänsä aikana 99 prosenttia Facebookin osakkeidensa arvosta.

© 2021 Yrittäjän Navigaattori