Bill Gates – mies Microsoftin takana

Bill Gates on yksi maailman merkittävimmistä liike-elämän vaikuttajista. Hänen nimensä tunnetaan kaikkialla maailmassa, ja hänen työnsä hedelmät ovat osa miljoonien ihmisten arkipäivää. Hän on ollut useiden vuosien ajan maailman rikkain henkilö 95,7 miljardin dollarin omaisuudellaan. Vuonna 2018 vain Amazonin perustaja Jeff Bezos on onnistunut syrjäyttämään hänet. 

Bill Gates ei ole vain vaikuttava uran tehnyt miljardööri, vaan hän on myös aktiivisesti mukana parantamassa heikommassa asemassa elävien oloja.

Nuoresta lukutoukasta maailman arvostetuimmaksi yritysjohtajaksi

 

William Henry Gates syntyi Seattlessa 28. lokakuuta vuonna 1955. Hänen isänsä työskenteli asianajajana ja äiti opettajana. Nuori Bill oli jo alakoulussa säihkyvä oppilas, hän suoritti oppivelvollisuutensa huippuarvosanoin.  Nuorukainen vietti mielellään aikaa lukien hakuteoksia ja tietosanakirjoja. Teini-iässä Lakesiden koulussa opiskellessaan hän tutustui Paul Alleniin, joka myöhemmin tulisi olemaan hänen pitkäaikainen yhtiökumppaninsa. Ystävykset viettivät vapaa-aikansa ohjelmia kehitellen. Gatesin ollessa vain 15-vuotias, he saivat ensimmäisen ohjelmansa myytyä. Kyseessä oli Seattelen liikennettä tarkkaileva ohjelma, josta nuorukaiste tienasivat 20 000 dollaria. Tietoa janoava Gates hakeutui opiskelemaan Harvardin yliopistoon, mutta keskeytti opintonsa keskittyäkseen luomaan uraa tiekoneohjelmoinnin parissa. Vuonna 1975 Allen ja Gates perustivat Micro-Softin. Vasta myöhemmissä vaiheissa väliviiva jätettiin pois kirjoitusasusta.  Gates profiloitui yrityksen johtajaksi ja äänitorveksi. Hän kiersi ympäri maata markkinoimassa yrityksen tuotteita ja palveluita. Vastaanotto oli erinomainen, ja vuonna 1981 yrityksen palkkalistoilla olikin jo 128 työntekijää. Nämä työntekijät pitivät käynnissä 16 miljoonan liikevaihtoa takovaa taloa. Kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1983 jo 30 prosenttia kaikista maailman tietokoneista käyttivät Gatesin ja Allenin luomia käyttöjärjestelmiä. Varsinainen potti räjähti kuitenkin vuonna 1986, kun Gates lanseerasi markkinoille PC-tietokoneille tarkoitetun Windows-käyttöjärjestelmän. Microsoft saavutti ohjelmalla useaksi vuodeksi monopoliaseman. Kun yhtiö listautui pörssiin vuonna 1986, osakkeiden arvo oli välittömästi huikea. Gates omisti valtaosan osakkeista, minkä ansiosta hänestä tuli listauksen myötä miljardööri.

Hän jatkoi toimitusjohtajana aina vuoteen 2000 saakka. Sen jälkeenkin hän oli aktiivisesti johtamassa ohjelmistosuunnittelua, kunnes vuonna 2008 jättäytyi hallituksen puheenjohtajaksi. Vuonna 2014 hän luopui puheenjohtajuudesta ja on nykyään vain hallituksen jäsen.

Bill ja Melinda Gates –säätiön toiminta

Jättäydyttyään Microsoftin operatiivisesta toiminnasta, Gates on keskittynyt johtamaan hyväntekeväisyyssäätiötä, jonka hän perusti vaimonsa Melindan kanssa. Gatesin äiti, joka oli ahkerasti mukana hyväntekeväisyydessä, siirsi poikaansa vahvat arvot. Gates on lahjoittanut jo yli puolet valtavasta omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen. Bill ja Melinda Gates –säätiön kautta hän ohjaa omaisuudestaan suuria osia esimerkiksi tarttuvien sairauksien tutkimukseen ja ehkäisevään työhön, sekä koulutusta edistävään työhön. Kehitysmaissa yksi säätiön tavoitteista on parantaa kansan oloja ja terveyttä ja auttaa mahdollisimman monia ihmisiä pois äärimmäisestä köyhyydestä. Säätiö haluaa parantaa naisten ja tyttöjen asemaa panostaen heidän tiedottamiseensa ja koulutukseensa. Se levittää sanomaa kaiken elämän saman arvoisuudesta, ja tekee arvokasta työtä taistelussa epätasa-arvoisuutta vastaan.

Gatesin tahdon mukaisesti lähes hänen koko omaisuutensa tullaan käyttämään hyväntekeväisyyteen. Pariskunnan kolme lasta tulevat saamaan kukin 10 miljoonan perinnön, ja loput miljardööri haluaa suunnata muiden auttamiseen. Bille Gatesille on myönnetty lukuisia kunnianosoituksia hänen vankkumattoman hyväntekeväisyystyönsä johdota. Muun muassa Time-lehti valitsi vuonna 2005 pariskunnan vuoden henkilöiksi. Ison-Britannian kuningatar Elisabet löi Gatesin ritariksi samana vuonna. Hänelle on myönnetty myös Yhdysvaltain korkein siviilikunniamerkki, presidentin vapaudenmitali. Gatesin ura ja saavutukset toimivat inspiraationa lukuisille liike-elämän vaikuttajille sekä talousjohtajille. Hänen kuulumisiaan pääsee seuraamaan sivustolta, jolla hän pitää blogia.  Sivustolla hän jakaa lukijoille vinkkejä esimerkiksi lukemisen arvoisista kirjoista, esittelee mielenkiintoisia ihmisiä sekä avaa ajatuksiaan ja ideoitaan.

© 2021 Yrittäjän Navigaattori