Älypuhelinsovellus teki munkista miljönäärin

Yhä kiireisempi ja stressaavampi työelämä on saanut ihmiset etsimään erilaisia keinoja rauhoittua vapaa-ajalla. Jooga on kasvattanut suosiotaan jo pitkään, mutta nyt rinnalle on noussut meditointi. Ja mikäpä olisi nykyihmiselle sen sopivampi tapa harjoittaa päivittäistä meditointia kuin tarkoitukseen kehitetty älypuhelinsovellus. Tällä hetkellä maailmalla tunnetuin älypuhelinsovellus on Headspace, joka tarjoaa kymmenen minuutin päivittäisiä meditointihetkiä. Sovellus on levinnyt maailmalla ja sillä on jo yli 8,5 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Sovelluksen suosio perustuu osin siihen, että siinä annetaan selkeitä ohjeita hengittämiseen ja asioiden visualisointiin, mutta ei juurikaan mihinkään tiettyyn filosofiaan. Ei, vaikka sovellusta on ollut kehittämässä entinen buddhalainen munkki Andy Puddicombe.

Parikymppisenä Puddicombe oli tavallinen nuori mies, vaikkakin hän oli osallistunut äitinsä viemänä mietiskelykurssille jo 11-vuotiaana. Nyt hän oli kuitenkin ulkona kavereidensa kanssa, kun rattijuopon ohjaama auto ajoi väkijoukkoon ja kaksi Puddicomben ystävää kuoli. Onnettomuuden jälkeen Puddicombe tunsi olonsa jatkuvasti rauhattomaksi. Hän matkusteli ympäri maailmaa, aloitti urheilutieteen opinnot ja istui illat baareissa. Vähitellen Puddicombe huomasi pohtivansa kysymyksiä, kuten mikä on kaiken tarkoitus. Hän kertoo ymmärtäneensä eräänä iltana, että hänestä tulee munkki. Puddicombe kirjautui luostariin vuonna 1994 ja tästä alkoi hänen 10-vuotinen meditointitaipaleensa, joka vei hänet Intiaan, Nepaliin, Myanmariin, Australiaan, Skotlantiin ja Venäjälle. Hän vietti viisi vuotta tiibetiläisenä munkkina luostarissa. Kun hänen munkin palveluksensa oli lähestymässä loppuaan Puddicombe alkoi suunnitella, miten meditointia voisi opettaa muillekin ryhmille, mutta siten ettei filosofia menettäisi autenttisuuttaan. Vuonna 2004 Puddicombe aloitti sirkusopinnot Lontoossa ja pohti meditointia kiikkuessaan trapetsilla. Hän kertoo oppineensa keskittymisen merkityksen nimenomaan tasapainoillessaan yläilmoissa. Vuonna 2006 Puddicombe perusti yksityisen klinikan, jossa hän jatkoi 3000 vuotta vanhan filosofian kehittämistä modernimpaan ja maallisempaan muotoon.

Andy Puddicombe kehitti sovelluksen yhdessä Rich Piersonin kansssa vuonna 2012. Kaksikko tapasi jo vuonna 2008 ja Pierson työskenteli tuolloin markkinointimaailmassa. Pierson käveli sisään Puddicomben klinikalle, sillä hän kärsi burn outista. Hänellä ei juuri ollut aikaisempaa kokemusta meditoinnista, mutta hänen kokemuksensa Puddicomben kanssa saivat hänet vakuuttumaan. Kaksikko alkoi kehitellä ajatusta, miten tekniikoita voisi jakaa laajemmalle yleisölle ja päätyi perustamaan start up -yrityksen, jonka päätuote oli meditointisovellus Headpsace. Yritys menestyi nopeasti ja jo vuonna 2011 lentoyhtiö Virgin Atlantic lisäsi sisäisen Headspace-kanavan lennoilleen. Puddicombe antoi sovellukselle kasvot ja äänen, ja hänen kokemuksensa munkkina lisäsivät kuluttajien luottamusta. Puddicomben ääni onkin tullut tutuksi miljoonille käyttäjille ja hänen ystävällinen vakuuttelunsa siitä, että on aivan normaalia huomata ajatustensa harhailevan kesken harjoituksen, on yllättävän lohdullinen. Puddicombe onkin myös loistava pedagogi ja tämä on varmasti lisännyt sovelluksen suosiota.

Headspacessa esitellyt tekniikat ovat yksinkertaistettuja ja maallisempia versioita niistä, joita Puddicombe oppi munkkiaikanaan. Headspacen idea on nerokas. Alussa käyttäjälle tarjotaan 30 päivän ilmainen kokeilujakso, jonka aikana voi kokeilla perusmeditaatiota. Tämän jälkeen tarvitaan tilaus, jotta pääsee käsiksi muihin meditointeihin. Vuoden tilaus maksaa noin 100 dollaria. Sovellus tarjonta on monipuolinen, meditointipaketit keskittyvät niin ihmissuhteisiin, stressinhallintaan, hyvinvointiin kuin vaikkapa urheiluunkin. Puhelimessa voi seurata aikajanaa, joka kertoo, miten käyttäjä on edistynyt meditaatioissaan ja pitää kirjaa siitä, kuinka usein hän meditoi. Mikäli sovellusta käyttää esimerkiksi useampia viikkoja päivittäin, voi yleensä lahjoittaa ystävälleen ilmaisen viikon tai kuukauden. Statistiikan seuraaminen on koukuttavaa, sillä siinä on helppo asettaa itselleen pelinomaisia tavoitteita tietystä ajasta tai meditoiduista tunneista. Sovelluksesta ovat innostuneet useat julkkikset ja olympiatason urheilijat. Useat Wall Streetin yritykset ovat tarjonneet sovelluksen työntekijöilleen.

© 2021 Yrittäjän Navigaattori